ГЛОНАСС (на руски: ГЛОНАСС: ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система, международно име GLONASS) е руска спътникова радионавигационна система, подобна на щатската GPS и европейската Галилео.

Принципът за определяне на положението, скоростта и времето на потребителя във всяка точка на земното кълбо е същият както и при GPS. В началото хоризонталната ѝ точност е 5 – 10 m, а вертикалната – 15 m. След ред модернизации точността е повишена значително. Допълнително системата транслира граждански сигнали, достъпни във всяка точка на земното кълбо, предоставяйки навигационни услуги на руски и чужди потребители на безвъзмездна основа и без ограничения.

Как работи ГЛОНАСС

GLONASS се състои от три компонента. Първият е космическата инфраструктура, която се състои от мрежа от спътници. Това е група от сателити, които работят заедно в една система. Те работят с мрежа от наземни станции, които увеличават точността и скоростта на сателитите като им изпращат геодезическа информация. Станциите от наземната мрежа са равномерно разпределени в целия свят, което осигурява достъпността и точността на системата. Третият компонент е местоположението на приемника – това може да е всяко устройство, което е съвместимо с GLONASS – като смартфон или навигационната система на превозно средство.

GLONASS и GPS – разлики

GLONASS има по-малко сателити от GPS. GPS има 32, а GLONASS – само 24. По тази причина системите, използващи само GLONASS, може по-трудно да се свързват с наличните сателити. Това би могло да доведе до намаляване на точността на позициониране. Най-голямата разлика между GPS и GLONASS е как те общуват с приемниците. При GPS, сателитите използват същите радиочестоти, но имат различни кодове за комуникация. Докато при GLONASS сателитите имат същите кодове, но използват уникални честоти. Това позволява на спътниците да комуникират един с друг, въпреки че са в една и съща орбиталната равнина.

 • GLONASS е по-точен в северните райони . Това се дължи на факта, че значителни военни групировки на СССР, а впоследствие и на Русия, са били разположени точно в северната част на страната. Следователно механиката на GLONASS е изчислена, като се вземе предвид точността при такива условия.
 • Системата GLONASS не изисква коригиращи станции за безпроблемна работа . За да се гарантира точността на GPS, чиито сателити са неподвижни спрямо Земята, е необходима верига от геостационарни станции за проследяване на неизбежни отклонения. На свой ред сателитите на GLONASS са мобилни спрямо Земята, така че проблемът с коригирането на координатите първоначално отсъства.

За гражданска употреба тази разлика е осезаема. Например в Швеция преди 10 години активно се използваше ГЛОНАСС, въпреки големия брой вече съществуващо оборудване за GPS. Значителна част от територията на тази страна се намира на географските ширини на руския север и предимствата на ГЛОНАСС при такива условия са очевидни: колкото по-нисък е наклонът на спътника към хоризонта, толкова по-точно могат да бъдат изчислени координатите и скоростта на движение с еднаква точност при изчисляване на интервалите от време между техните сигнали (зададени от навигационното оборудване).

Предимства в едновременната връзка със сателити ГЛОНАСС и GPS:

 • Висока точност . Системата, като анализира текущите данни, може да избере най-правилната от наличните. Например на географската ширина на Москва максималната точност сега се осигурява от GPS, докато в Мурманск GLONASS ще стане лидер по този параметър.
 • Максимална надеждност . И двете системи работят по различни канали, следователно, изправени пред умишлено заглушаване или външно запушване на въздуха в GPS диапазона (както в по-често срещания), системата ще запази способността си да геолокира по мрежата на ГЛОНАСС.
 • Независимост . Тъй като GPS и GLONASS първоначално са военни системи, потребителят може да се сблъска със загуба на достъп до една от мрежите. За целта разработчикът трябва само да въведе софтуерни ограничения при изпълнението на комуникационния протокол. За руския потребител GLONASS става до известна степен резервен начин на работа в случай на липса на GPS.
0
  0
  Количка
  Количката е празнаОбратно в магазина